Tilbake
Foto: DKS Cinemateket
Foto: DKS Cinemateket
Foto: Forsvarsmuseet
Foto: Forsvarsmuseet
Skriv ut

ANIMASJONSVERKSTED + AKERSHUS FESTNING

To DKS-produksjoner på én dag!

6.-klassingene busses til Oslo og Cinemateket/Filmens hus. Her vil en og en klasse få animasjonsverksted med Elin Aasheim.

Den andre klassen går til Akershus festning. Her vil de få en spennede omvisning i Forsvarsmuseet. Møt ved Forsvarsmuseet, som ligger i bygg 62 på Akershus festning. Man kommer lettest inn til museet via hovedporten i enden av Kirkegata.

Etter lunsjen bytter klassene. Klassene kan velge om de vil spise lunsj på festningen eller i Cinemateket. 

Bussen slipper elevene av og på på bussparkeringen i Skippergata (vis-à-vis Hotel Bastion).

Lærerveiledning

Animasjonsverksted på Filmens hus

Gjennomføring av dagen

Kl. 09.20: Oppmøte
Kl. 09.30: Oppstart klasse 1
Demonstrasjon av animasjon og animasjonsoppgaver
Kl. 09.50-11.30: Stasjonsundervisning i animasjon

Kl. 11.30-12.00: lunsj for begge klasser

Kl. 12.00: Oppstart klasse 2
Demonstrasjon av animasjon og animasjonsoppgaver
Kl. 12.20-14.00: Stasjonsundervisning i animasjon

Hver animasjonsstasjon tar 20 minutter, og elevene skal innom 5 ulike stasjoner.
Lærer må dele klassen sin i 5 grupper i forkant av besøket.

Beskrivelse av oppgavene

Stasjon 1: Elevene lager egne figurer i cut-out teknikk. Her skal de lage ulike fantasifigurer og lære hvordan figurene tegnes, dekoreres, og settes sammen igjen etter utklipp for å få bevegelighet i animasjonen.

Stasjon 2: Cut-out figurene animeres i animasjonsboksen. Her kan elevene selv bestemme handlingen avhengig av figurene de har laget på stasjon 1.
(PS: første gruppe på stasjon 2 må animere med ferdiglagde figurer, men får erfaring med å lage egne cut-outs på sin siste stasjon)

Stasjon 3: Direkteanimasjon i plastilina. Elevene skal samarbeide om å forme en klump i plastilina rett under kamera. I den ferdige filmen vil vi se hvordan klumpen gradvis tar form og blir til et nytt vesen, den vekkes til live og kan gjøre mange spennende ting.

Stasjon 4: Romperaketten. Vi tester teknikken pixillasjon med elevene som objekter. Her vil elevene kunne bli romperaketter, forsvinne ned i gulvet, og fly i løse lufta.

Stasjon 5: Animasjon med figurer. Elevene får en rekke figurer og møbler tilgjengelig som de animerer, og historien blir til underveis. Elevene kan om de ønsker medbringe egne figurer, men de må ikke være over 10 cm høye.

Akershus festning 

Den klassen som ikke er på filmverksted, går til Akershus festning. Her vil klassene få omvisning på Forsvarsmuseet.

Oppstart klasse 2: kl. 09.45.
Oppstart klasse 1: kl. 12.30.

Omvisningen varer ca. en time. Øvrig tid på festningen til klassens egen disposisjon.

Omvisning i Forsvarsmuseet 

62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års dagen for angrepet på Norge 9.april.

Utstillingen formidler det mange kan ha opplevd i løpet av de 62 dagene felttoget i Norge varte: krigens trusler, usikkerhet og ødeleggelser. Det stilles ut autentiske tyske og norske gjenstander. Sammen med bilder og nyheter fra de dramatiske dagene i 1940, fortelles ulike sider ved militær- og krigshistorien. Alt presenteres gjennom en helt ny og dramatisk utstillingsarkitektur. 

Temaene favner om det tyske angrepet og kampene som fulgte – fra Drøbaksundet til Elverum, fra Vinjesvingen og Lundehøgda til Hegra, og videre nordover. Vi kommer tettere inn på noen av de som var med i kampene i Sør-Norge, og får noen inntrykk fra det store og langvarige slaget om Narvik. Vi møter den norske forsvarsmakten og noen av de som deltok der, og vi møter den tyske angrepsmakten – en menig tysk soldat som blir hardt skadd og en tysk general (som ikke var nazist men som kun gjorde jobben sin som militær tjenestemann).

Les gjerne mer på: http://forsvaretsmuseer.no/Forsvarsmuseet/Utstillinger-og-aktiviteter/Aktuell-utstilling-62-dager-Kampen-om-Norge-1940 

Et godt innspill kan være å se filmen "Kongens nei" etter omvisningen.

Transport

Siri Adorsen bestiller buss. Se avreisetider fra Lørenskog i turnéplanen. Bussen slipper elevene av og på på bussparkeringen i Skippergata (vis-à-vis Hotel Bastion). Merk at siste klasse er ferdig ved Filmens hus kl. 14.00 og retur til Lørenskog blir så fort som mulig etter det.

NB: Bussjåføren har som oppgave å frakte elevene trygt fra Lørenskog til Oslo og deretter tilbake til skolen i Lørenskog. Det hender at elever har ønsker om å hoppe av bussen et annet sted. Dette må i så fall avtales og godkjennes på forhånd - og det må meldes inn av en voksen person.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Lørenskog kommune
  • Idé/opplegg:
    • Animasjonsverksted: Norsk filminstitutt, www.nfi.no 
    • Forsvarsmuseet

Om kunstner / utøver / gruppe