Tilbake
Konsert i Oslo Spektrum
Fra filmen: Chirag og Magdi arresteres
Regissør Thea Hvistendahl
Skriv ut

(VGS 2019/20) ADJØ MONTEBELLO

«ADJØ MONTEBELLO» er Karpes eventfilm som setter punktum for "Heisann Montebello"-prosjektet. Filmen er en blanding av konsertopptakene fra Oslo Spektrum, og en fiksjonshistorie i «Heisann Montebello»-universet. Fortellerstilen ligger tett opp til musikkvideo og filmen blir på mange vis sin egen sjanger.

Karpes tekster er samfunnskommentarer, og for Karpe og regissør Thea Hvistendahl har kjønn, legning, rase og religion vært underliggende tema. Filmen er både underholdende og engasjerende. 

Filmen ble nominert til fire Amandapriser, og har vunnet både en Amanda og en Kanonpris.

Et av lanseringsgrepene var at filmen bare skulle vises på utvalgte kinoer fire dager.  Tanken bak var at man skulle forholde seg til filmen slik man forholder seg til en konsert. Filmen er dette skoleåret lettere tilgjengelig og bør oppleves i en kinosal, hvor stort lerret og stor lyd kler denne filmen meget godt.

Filmens regissør Thea Hvistendahl har høstet mange lovord for filmen, hvor hun sammen med Karpe har formet fiksjonshistorien rundt konsertopptakene. Thea vil være til stede på visningene og fortelle om hvordan filmen ble til.

Magdi og Chirac rapper på norsk med et kritisk skråblikk på samfunnet. Mange av tekstene i "Heisann Montebello" handler om forholdet mellom det å være innvandrer og etnisk norsk. Noen titler fra Montebello-albumet er: «Hvite menn som pusher 50», «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», «Attitudeproblem» og «Den islamske elefanten».

Tekstene er godt egnet for tolkning. Teksten til "Attitudeproblem" finner du her.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Thea Hvistendahl
  • Produsent: Truels Rigvår
  • Idé/opplegg: Thea Hvistendahl og Den kulturelle skolesekken i Akershus 

Om kunstner / utøver / gruppe

Thea er utdannet fra «Westerdals» i 2013 og har siden jobbet som regiassistent og regissør. Hun hadde statistregi bl.a. på «Thelma» (Joachim Trier), «Snømannen» (Tomas Alfredson) og «Kongens nei» (Erik Poppe). Som regissør har Thea laget flere kortfilmer, reklamefilmer og musikkvideoer. «Faen ta» med Kaja Gunnufsen vant prisen for beste musikkvideo på kortfilmfestivalen i Grimstad i 2014. Thea jobbet med Karpe Diem på musikkvideoen «Attitudeproblem».   

"Karpe" består av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel. De utga sitt første album som "Karpe Diem" i 2006. Siden da har Karpe vokst til å bli en av de mest populære rapgruppene i Norge.