Tilbake
Diom de Kossa Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Skriv ut

YADOH

Yadoh er en forestilling produsert av Einar Torbjørnsen i Akershus fylkeskommune i samarbeid med bandet Diom de Kossa and Touba Orchestra. 

Musikken og rytmene fra Elfenbenskysten i Vest-Afrika står i fokus. Med forestillingen ønsker vi å åpne elevenes øyne og ører for den afrikanske musikken. Vi ønsker å spre respekt og nysgjerrighet kulturer i mellom og fokuserer på musikken og spillegleden som et universelt kommunikasjonsmiddel. Musikerne kommer fra Elfenbenskysten, Brasil og Norge og musikken gjenspeiler dette møtet og samarbeidet mellom tre ulike kulturer. 

Yadoh er en konsertforestilling med heftige rytmer og musikalsk overskudd og glede! Elevene inviteres inn i en musikalsk verden med masse energi og et variert uttrykk. Konserten har alt fra lyriske stemninger til fuzzgitar, suggererende rytmer og call & respons sang! Elevene inviteres med i dansen! 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Lørenskog kommune
  • Idé/opplegg: Yadoh er en forestilling produsert av Einar Torbjørnsen i Akershus fylkeskommune i samarbeid med bandet Diom de Kossa and Touba Orchestra. 

Om kunstner / utøver / gruppe

Bandet består av Kossa på sang og Yadoh, gitaristen Olav Torget (Kristin Asbjørnsen, Karl Seglem, Solo Cissokho, Anita Skorgan)  som i en årrekke har arbeidet med vestafrikansk musikk, trommeslager og perkusjonist Kenneth Ekornes (Mari Boine, Brass Brothers, Nymark Collective) som har spilt og studert Brasiliansk musikk, samt bassisten Tiago Mendes fra Brasil (Samsaya, Chakras, SoulXL). 

Diom de Kossas hovedinstrument er Yadoh trommer, fire små trommer som er bundet sammen med en større tromme. Kossa var i flere år mestertrommeslager i Elfenbenskystens nasjonalballett. Her hadde han ansvaret for å lære seg musikk fra de ulike folkeslagene i Elfenbenskysten, for så å innstudere den med ensemblet. I Elfenbenskysten finnes det over 60 ulike språk og kulturer, så Kossas kunnskap er svært omfattende. Denne kunnskapen ligger til grunn når han komponerer sin egen musikk. 

Kossa sier: 

“Musikalsk er er jeg inspirert av maskedansen og ritualer fra mitt hjemsted i regnskogen i Elfenbenskysten. Tekstene har "fred" som hovedtema, og handler om fred og ufred i alt fra hverdagslige ting til internasjonal politikk. 

Maskedansen og den rituelle musikken hos Yacouba/Mahou -folket i Elfenbenskysten har felles trekk med musikken hos pygmefolket, men vi bruker mer perkusjon. Jeg har vokst opp i denne tradisjonen, og skriver nye sanger og tekster i forlengelsen av tradisjonen.”